József Vass, omul din spatele concepului SFG 2016: “O inimă întotdeauna va rămâne o inimă indiferent pentru cine bate”

Am stat de vorbă cu József Vass, cunoscut ca Mr. Musette, artistul care a realizat ilustraţia şi conceptul vizual al ediţiei din 2016 a Festivalului Internaţional de Film SERILE FILMULUI GAY. La o cană de ceai, ne-a povestit despre procesul lui creativ şi implicarea în festival.

Care ai dori să fie impactul muncii tale?

Acum câţiva ani de zile am lucrat ca grafician/graphic designer. Tot ceea ce cream era după cerințele și stilul dorit de către clienți, indiferent dacă era vorba de materiale promoționale, branding sau ilustrație. De doi ani de zile am decis să nu depind de nimeni şi să încerc să îmi fac cât de cât cunoscut stilul de ilustrație, stil pe care îl aveam format deja încă din facultate. Auzind că eşti ilustrator, majoritatea oamenilor te asociază direct cu ilustrația de carte, însă în ziua de azi acest domeniu este mult mai larg. Aș dori ca prin munca mea să se înțeleagă faptul că și la noi ilustrația are loc destul de important și este nevoie de ea.

Stă în spatele acestei munci o filosofie artistică?

Filosofie artistIcă mi se pare mult prea mult spus. Bineînțeles, indiferent de proiect în spate se află o poveste, un mesaj, al cărui scop este să fie înțeles de către public.

De ce sunt reprezentate sursele de inspirație?

Aici aș include două categorii: lucrările create pe baza unui brief pentru clienți și lucrările create în timpul liber. Prima are întodeauna o tematica bine definită de dinainte, deoarece clienții de obicei cam știu ce doresc, deci pot spune că sursa de inspirație provine direct de la ei. Lucrările create în timpul meu liber au de obicei ca sursă de inspirație temele care mă interesează: muzica, diferite culturi, literatura, personajele fantastice etc.

În ce constă procesul tău creator?

Primul pas este documentarea. Indiferent de tema lucrărilor, este nevoie de o scurta documentare: cautat imagini, referințe, citit articole, citit cărți, după care trec la parte al carui proces îmi place cel mai mult, adică la schiță. Întodeauna încerc să fac o schiță cât mai detaliată și exactă, dar niciodata nu știu cum va arăta exact la sfârșit. După ce am terminat schița, scanez și trec la partea digitală. Redesenez schița, dupa care pun culorile.

Cum ți-ai defini stilul?

Mie îmi place să cred că stilul meu este unul unic, și în același timp ador să îl completez și cu adjectivul „decorativ”, deoarece folosesc foarte multe elemente florale, organice sau elemente din natură. Oricum, de-a lungul timpului două remarci spuse de alții, referitor la stilul meu de ilustrație, mi-au rămas în minte și mi-au placut. „Personajele desenate de tine nu-s drăguțe, dar sunt foarte frumoase.” și ”Îmi plac foarte mult ilustrațile tale. Toate elementele sunt așa bine gândite. Mi se pare că sunt construite inteligent.” 🙂

Ce a determinat implicarea ta în proiectul Serile Filmului Gay?

De mult am vrut să creez o ilustraţie cu un mesaj pro-diversitate, toleranţă. Când m-au contactat voluntarii festivalului SFG, m-am bucurat tare mult să ajut în acest proiect. În acelaşi timp, m-am bucurat de ocazia de a mă expune ca şi ilustrator prin acest festival. Doar după câteva schimburi de idei am hotărât care va fi conceptul afişului şi al materialelor promoţionale. Ideea de bază în spatele ei este faptul că o inimă întodeauna va rămâne o inimă indiferent pentru cine bate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *