În ciuda Coaliţiei, toamna asta Clujul este foarte colorat!

Luni 14 noiembrie, Festivalul Internaţional de Film „Serile Filmului Gay” porneşte în forţă la Cluj-Napoca iar zăpada nu va reuşi să acopere culorile curcubeului şi să ne strice cheful. Încă din prima zi am pregătit două proiecţii şi un workshop, urmate de recepţia de deschidere şi de o petrecere la care ne facem încălzirea pentru săptămâna care urmează.

Dăm startul cu deschiderea oficială la ora 19.00 la Urania Palace, una din locaţiile principale ale festivalului. Apoi, de la 19.30 în aceeaşi locaţie putem urmări scurtmetrajul „How To Be Alone” din Israel, în regia lui Erez Eisenstein. Filmul explorează singurătatea şi implicaţiile ei din perspectiva unei femei care caută să se reîmprietenească cu ea însăşi în urma unei despărţiri. Prin cadre lungi şi prin fineţea actorilor, regizorul creează o atmosfera sensibilă, accentuând drumul emoţional al personajului. Deşi a fost lansat chiar în 2016, „How To Be Alone” a câştigat deja numeroase premii la nivel internaţional, cel mai recent în septembrie la Festivalul de Film Girona –Spania – pentru cel mai bun film evreiesc.

În continuare, tot la Urania Palace de la ora 20.00, ACTEDO (Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului) ne invită la workshopul ‘Drepturile persoanelor LGBTQIA+ în România. Obstacole şi potenţiale soluţii.’ Vom clarifica mai multe probleme legate de drepturile pe care le avem şi cele pe care nu le avem. Discutăm despre ce înseamnă mai exact discriminarea şi încălcarea drepturilor în contextul LGBTQIA+ şi despre ce putem face atunci când suntem nedreptăţiţi. Organizatorii ne vor prezenta Reţeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului, singurul centru de asistenţă pro bono din România specializat în drepturile omului. Reprezentanţii ACTEDO ne-au pregătit o mulţime de informaţii interesante şi importante, bine documentate şi sunt dispuşi să discute cu participanţii situaţii concrete de discriminare, dintr-un punct de vedere juridic.

La Cinema Mărăşti de la ora 20.00 proiectăm lungmetrajul „My Straight Son”, o producţie spaniolă, o proiecţie oferită de Ambasada Spaniei la Bucureşti. Filmul prezintă povestea captivantă a lui Diego, un tânăr gay din lumea modei care duce o viaţă excentrică. Diego este nevoit să îl ia în grija lui pe fiul partenerului său, care are o mentalitate cu totul contrastantă, conservatoare. Cei doi sunt nevoiţi să îşi medieze diferenţele.

De la ora 21.30, toată lumea este invitată la recepţia de deschidere a festivalului, într-un cadru în care să ne cunoaştem, să bem un pahar de vin şi să gustăm o măslină. Echipa de organizare şi unii participanţi la festival vor fi acolo, iar invitatul de onoare este publicul. Locaţia este Urania Palace şi ţinuta recomandată este o minte deschisă.

Petrecerea continuă într-un ton mai energic, cu SFG Opening Party în Delirio, pe B-dul. 21 Decembrie 1989 la nr. 8. Dansăm până dimineaţă într-un cadru în care toată lumea se poate exprima exact aşa cum este, în toate culorile curcubeului şi nu numai.

Intrarea este liberă la toate evenimentele, iar acesta este doar începutul. În următoarele zile pregătim mult mai multe evenimente sociale, ateliere şi filme din toate colţurile lumii. În ciuda Coaliţiei, toamna asta Clujul este foarte colorat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *