Competiția de scurtmetraje

Avem un răspuns la întrebarea “filmul bate frigul sau frigul bate filmul?” Nu vă spunem care e răspunsul, dar vă spunem că a doua zi de festival a scos din casă atât de mulţi oameni, încât la toate evenimentele am adus scaune suplimentare. Atmosfera a fost ca de familie, iar proiecţia scurtmetrajelor de la The Shelter s-a desfăşurat cu sala plină-ochi şi cu sticlele goale-puşcă.

Ce este remarcabil la o sesiune de scurtmetraje este faptul că, într-un timp foarte scurt, publicul asistă la mai multe poveşti, cunoaşte mai multe personaje, experimentează mai multe stiluri de expresie, din fiecare primind esenţialul. Am urmărit opt scurtmetraje din competiţie, o compilaţie cât se poate de variată şi o experienţă intensă prin alternarea genurilor de la un film la altul. Totuşi, toate au avut ca şi punct central o poveste de dragoste între persoane de acelaşi sex.

Seara a debutat cu “A Miracle of Hanukkah” în regia lui Adi Spektor, o comedie neagră, simplă şi savuroasă, cu influenţe fantastice, filmată cu un iPhone 6. A doua proiecţie, “Betty,” surprinde un moment profund emoţional din viată unei femei în vârstă, care vizitează casa în care a trăit o mare iubire în tinereţe. Gândurile îi alunecă pe firul poveştii de dragoste odată cu revederea fiecărui detaliu al acelui loc. “Boy Meets Boy” se desfăşoară într-o atmosferă cu totul diferită la început, misterioasă şi încărcată. Dar apoi se detensionează brusc printr-o răsturnare comică a situaţiei, lăsând spectatorul liniştit şi împăcat, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat aproape nimic. Aproape. Acelaşi sentiment, dar cu nuanţe foarte diferite, îl lasă şi “Intrinsic Moral Evil,” care îmbină într-un mod unic dansul contemporan cu filmul. Cu o puternică latura estetică şi senzuală, filmul olandez spune o poveste universală despre atracţie, emancipare sexuală şi dinamica interacţiunilor noastre cu ceilalţi. Un alt titlu care cu siguranţă va rămâne în mintea spectatorilor este “Easy, a 3 minute love story,” care dovedeşte că un film nu trebuie să fie despre evenimente remarcabile sau personaje eroice ca să impresioneze. Poate că în acest film stă chiar mesajul festivalului şi dorinţa cea mai puternică a comunităţii LGBTQ+ şi a susţinătorilor ei: lucrurile nu trebuie să fie altfel decât simple. Doi oameni se iubesc şi cei din jur se bucură pentru ei. Cei doi merg de mâna pe stradă şi totul e simplu şi firesc, iar pe ecran apare mesajul “AND IT WAS GOOD”.

Iulia Merca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *