Am dat startul la festival. Deschidere oficială și proiecția scurtmetrajului How to be alone

S-a dat startul la culoare în Cluj! Deschiderea oficială a celei de-a unsprezecea ediții a reunit publicul, invitatul internațional Erez Eisenstein și organizatorii, luni la Urania. Festivalul a început pe bătăi de inimă, aducând laolaltă inimi interesate de cultura LGBTQ.

Au fost trasate liniile generale ale Serile Filmului Gay, fiind expuse activitățile variate care vor face din această săptămână una intensă: proiecții de filme, ateliere, dezbateri, teatru, recitări de poezie. Astfel, diversitatea se traduce și la nivelul gamei largi de evenimente.

În prezența regizorului Erez Eisenstein, a fost proiectat primul film al ediției, scurtmetrajul How to be alone. Producția israeliană din 2016 a fost apreciată la nivel mondial, fiind premiată în repetate rânduri, cel mai recent în Spania, la Festivalul Girona, în luna septembrie.

Filmul este curajos prin naturalețea cu care expune dileme fundamentale ale vieții interioare a individului, precum unde se termină granița dintre noi și ceilalți și în ce măsură sunt ei responsabili de fericirea noastră. Interpretarea interiorizată și finețea detaliilor au construit o experiență cinematografică subtilă, lăsând spectatorul răvășit după derularea creditelor de final.

Vizionării i-a urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri. În cadrul acesteia, domnul Eisenstein și-a exprimat concepțiile vizavi de relațiile interumane, care transcend identificările de gen ale partenerilor. A fost subliniată reprezentarea insuficientă în media a lesbienelor. O critică adusă de public a fost ghidarea acțiunilor protagonistei de către o voce masculină, provocare la care regizorul a răspuns făcând apel la rațiuni practice, de claritate a derulării acțiunii, evitând confuziile privind persoana căreia îi aparține vocea.

Cătălina Ionei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *